Natuur en Flower Power

95 likes

Het Flower Power project realiseert in 3 jaar tijd 16,5 ha nieuwe bloemrijke graanakkers in en rond de Rucphense Bossen. Hierin worden 12 akkerkruiden gezaaid die vrijwel uit de provincie Noord Brabant zijn verdwenen. Het zijn prioritaire akkerkruiden die op de rode lijst staan.

Op basis van herinbreng van deze akkerkruiden, de eigen bijdrage en het grote draagvlak heeft de provincie subsidie toegekend. Om het project na 3 jaar op eigen kracht voort te zetten wordt voor deze kruiden een separate zaadbank aangelegd. De bloemrijke graanakkers dienen als voedselbasis voor allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Ter draagvlakvergroting zijn verbindingen gelegd met diverse partijen op het gebied van cultuur, streekproducten, educatie, recreatie en economie. Veel grondeigenaren hebben hun medewerking toegezegd. Het project wordt in belangrijke mate uitgevoerd door vrijwilligers van de NatuurWerkgroep en door studenten en leerlingen van onderwijsinstellingen.

Tijdens het project wordt een economische drager in de vorm van streekproducten ontwikkeld op basis van het te oogsten en te verwerken graan en honing. Hierdoor kan het project na 3 jaar zonder subsidie worden voortgezet. Zodoende realiseert dit project met de inzet van veel vrijwilligers en betrokken partijen een duurzame toename van de biodiversiteit in en rond de Rucphense Bossen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Wil je dit project steunen? Dan kan via een like bovenaan deze pagina. Daarvoor hoef je geen Facebook account te hebben. De 3 inzendingen met de meeste likes zijn automatisch genomineerd voor de Natuurprijs 2016. Liken kan tot en met maandag 10 oktober 12:00 uur.