Natuur en ommetjes

44 likes

NatuurWerkgroep gemeente Rucphen ziet ommetjes als belangrijk middel om in verbinding met andere partijen tot nieuwe natuur te komen; Ommetjes verbinden daarbij bestaande stukken natuur die toegankelijk en opgeknapt worden.

Zo is het aan te leggen ecologisch ommetje ten noorden van Rucphen een wandelverbinding tussen onderdelen van het Natuur Netwerk, langs een droge Ecologische Verbinding Zone en een natte Ecologische Verbinding Zone en twee poelen. Er zijn verbindende aanlooproutes naar de dorpen Rucphen en Sint Willebrord.

Tijdens het project wordt de wandelroute, paden door het bos rond een heideveld aangelegd. Er worden klaphekken, herkenningspalen en informatieborden geplaatst. Bermen worden met inlands bloemenzaad ingezaaid, er worden struiken en bomen geplaatst, terwijl poelen worden opgeschoond en exoten, zoals de Amerikaanse vogelkers, worden verwijderd. Het ommetje wordt 2,4 km lang. Het levert 1 ha nieuwe natuur en 6 ha vernieuwde natuur op.

De werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers van de NatuurWerkgroep, leerlingen van de lokale VMBO en leerlingen van het basisonderwijs. Dit maakt het project betaalbaar en zorgt tevens voor meer draagkracht. Verder wordt medewerking verleend door de gemeente Rucphen, omwonende agrariƫrs, een manege waardoor het pad loopt en een aangelegen restaurant.

Onderhoud van de ommetjes gebeurt door de vrijwilligers van de NatuurWerkgroep.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Wil je dit project steunen? Dan kan via een like bovenaan deze pagina. Daarvoor hoef je geen Facebook account te hebben. De 3 inzendingen met de meeste likes zijn automatisch genomineerd voor de Natuurprijs 2016. Liken kan tot en met maandag 10 oktober 12:00 uur.