MTB Project Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

2513 likes

Mountainbikers in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hadden behoefte aan een goed ontwikkeld, beheerd en onderhouden routenetwerk. Er werd veel gefietst op verkeerde plekken, wat leidde tot verstoring van natuurwaarden en overlastklachten. De groep ondervond nadelen van een slecht imago.

Na een lange periode van lobbyen en overleg is vanaf 2012 een start gemaakt met het gezamenlijk uitwerken en realiseren van de plannen. Dit vanuit het besef dat reguleren meer oplevert dan verbieden. Door MTB-ers interessante en uitdagende routes aan te bieden, vervalt de behoefte om buiten de paden te rijden.

Dit concept stuitte aanvankelijk op scepsis, maar heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen. Sinds 2014 zijn MTB-routes aangelegd die met enthousiasme door gebruikers onthaald zijn. Overlastmeldingen zijn met 90% gedaald.

De gebruikersgroep heeft zelf een verdienmodel ontwikkeld via de invoering van een jaarvignet á €7,50. Voor het onderhoud zijn zelfsturende onderhoudsgroepen opgericht. Ongeveer 300 vrijwilligers helpen regelmatig of incidenteel om de MTB-routes begaanbaar te houden, voornamelijk door het voorkomen van watererosie. Elk van de inmiddels 7 routes heeft een kernteam dat parcoursonderhoud doet.

In 2016 zijn 20.000 vignetten verkocht. Het project kan zichzelf daarmee bedruipen en in standhouden, en investeert een deel van de opbrengst in natuurprojecten.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Wil je dit project steunen? Dan kan via een like bovenaan deze pagina. Daarvoor hoef je geen Facebook account te hebben. De 3 inzendingen met de meeste likes zijn automatisch genomineerd voor de Natuurprijs 2016. Liken kan tot en met maandag 10 oktober 12:00 uur.